|
Aukcje internetowe - forum aukcje o Allegro, Aukcje24, eBay allegro forum - kup sperzedaj |
| Autor |
Wiadomość |
joker@
|
witam
przyadek sprawil ze sprzedalem telefon na allegro gosc prezent chcial zonie chyba zrobic i na szybko kupowal pieniadze liczyl jak zydek i paczke chcial jak najtansza czyli zwyly priorytet nie pokusil sie o pomysl aby ja choc troche ubezpieczyc itd .Paczke wcielo na Poczcie Polskiej,przyznala sie zreszta do tego oddala pieniadze ale tylko 10 krotnosc ceny wysylki itd , w/g mnie gosc jest sobie sam winien sytuacji ktora zaistanial mogl ja porzadnie ubezpieczyc ja zapakowalem jak nalezy nie bylo mozliwosci przeswietlenia nad lampa czy cos w tym rodzaju obkleilem w taki spsob ze nie mozna bylo jej sprawdzic po opkowaniu co jest w srodku.Lecz gosc stwierdzil ze to ja mam oddac mu pieniadze za telefon i ze mam na to tydzien czasu jeszce inaczej sprawe oddaje do sadu.... dalszy ciag wiadomo jaki czy wie ktos moze jak sprawa sie przedstawia i moze mi poradzi co z tym fantem zrobic ??? |
|
|
| |
 |
adrian
Site Admin
|
Doświadczenia w tych sprawach konkretnego nie mam, ale dla pewności napisałem na stronie "O Mnie" zasady jakie obowiązują na moich aukcjach, przychodzą one również po wygraniu aukcji w mailu do kupującego i tam między innymi zaznaczam, że nie odpowiadam za przesyłkę, do tego piszę na aukcji, że najtańsza przesyłka wynosi tyle i tyle.
W twojej sytuacji nie dawałbym się zastraszyć, masz jako dowód maile w których proponowałeś gościowi inną przesyłkę, sam chciał taką jaką paczka została wysłana, sama poczta stwierdziła swoją winę, ten człowiek może winić tylko siebie za stan rzeczy.
Z drugiej strony rozważ to, że jeżeli gość faktycznie odda sprawę do sądu to stracisz dużo czasu i nerwów, więc czasami lepiej iść na jakąś ugodę - podział strat na pół lub coś takiego, sam bym wybrał jednak pierwszą opcję, lub poczekał trochę czasu badając na ile gość jest poważny i póĽniej zdecydował. Jest niewielka szansa, że odda sprawę do sądu przypuszczalnie chce Cię zastraszyć.
Pozdrawiam |
|
|
| |
 |
melassa
Site Admin
|
Ja na Twoim miejscu olalbym goscia.
Sad prawdopodobnie oddali pozew. Pozatym bedzie mu cokolwiek trudno udowodnic bo to prosces cywilny bedzie. No i oczywiscie na niego spadna koszty postepowania :) A mozliwe ze nawet wynajecie Twojego prawnika.
Napisz mu ze bedzie mu sie to malo oplaca. Zreszta watpie zeby za 300-400 zl wniosl pozew za ktory bedzie musial zaplacic troche a sprawa bedzie go kosztowac na pewno wiecej. |
|
|
| |
 |
|
|
|
| |
|